Facebook
Google+
Twitter
@Greengarden33 tweetek
Youtube
Blogger
Flickr

Szaktanácsadás

Ingyenes segítség kertbarátoknak

Nincs annál nagyobb élmény, mint amikor végre élvezhetjük a fáradságos munkával kialakított kert szépségeit: gyönyörködhetünk a virágokban, kiülhetünk pihenni az árnyat adó fák alá nyaranta, vagy szedhetünk egy kis házi paradicsomot a reggelihez a konyhakertből. De ehhez mérten nincs is annál nagyobb bosszúság és bánat, mint amikor észrevesszük, hogy szeretett növényeinkkel valami nincs rendben. Elsárgulnak vagy megbarnulnak a leveleik, nem teremnek úgy, mint korábban, vagy valamiféle kártevő ütötte fel a fejét körülöttük, amellyel képtelenek vagyunk megbirkózni.

Növényei ismét egészségesek lehetnek

Ingyenes szaktanácsadó rovatunkat azért indítottuk el 2013 elején, hogy segíthessünk a kétségbeesett kertbarátoknak abban, hogy kertjük hosszú évekig szép és egészséges lehessen. Kertészmérnök kollégáink készséggel állnak látogatóink rendelkezésére saját szakterületükön, amelyen többéves tapasztalattal rendelkeznek. Kerttervezési, kertépítési és kertgondozási szolgáltatásaink mellett szívesen adunk tanácsot díszfák és díszcserjék, zöldségfélék és gyümölcsök, illetve pázsitfélék növényvédelme és szaporítása témákban. Abban is segítünk, hogy sikeresen megszabadulhasson a növényeit tizedelő kártevőktől: ha valamilyen kórokozó ütötte fel a fejét a kertjében, fényképezze le, a képet küldje le nekünk, és mi javaslatot teszünk a megoldásra.

Tegye fel kérdését most!

Ha azt szeretné, hogy kertje ismét olyan szép és egészséges legyen, mint korábban, tegye fel nekünk most kérdését az alábbi űrlap segítségével, vagy böngéssze át a korábban feltett kérdésekre adott válaszainkat!

Kérjük tegye fel kérdését!

Név:
Email:
Kérdés:
Fénykép csatolása:

Korábban feltett kérdések

Kérdezo: Varga Ferenc Dátum: 2013.04.23
Kérdés: Kétszikű gyomokat szeretném kiirtani a fű közül. Mit javasolnak?
Válasz:

Kedves Ferenc!

 A kétszikű gyomok kiirtására a 3. kategóriás szerek között kell keresgélnünk, ebbe a kategóriába tartozó szereket Ön is be tudja szerezni ill. használni is tudja, szinte bármelyik gazdaboltban vagy faiskolában ahol vegyszereket árulnak meg lehet őket venni. ( a vegyszereket három veszélyességi fokra bontották, a 3. kategória a leg gyengébb vegyszereket tartalmazza, ezeket megveheti és használhatja is bárki, a magasabb 1.-2. kategóriás szereket csak szakemberek vehetik meg, viszont azt tudni kell hogy jóval hatékonyabbak minden téren)

Két vegyszer van amit Ön is használhat, az egyik a Dichophar a másik a Gyomstop. Mindkét szert lehet több féle kiszerelésben kapni, a kezelendő terület nagyságához mérten érdemes megvenni a szer mennyiséget.  Dichophar használatakor 10 liter vízben feloldott 0,1 liter permetlé kb. 100 m2 terület gyomirtására elegendő míg a Gyomstop esetében 10 liter vízben feloldott 0,5 liter kb. 100 m2 terület gyomirtására elegendő.  Árban körülbelül azonosak. Én a Dichopart javaslom nekünk az jobban bevált.

Amit érdesem betartani a kezelés során és azt követően is: Csak száraz időben permetezzen. Figyeljen arra hogy a kezelést akkor végezze el amikor a gyomok 2-3 leveles állapotban vannak, ilyenkor a leghatékonyabbak ezek a szerek.  A permetszer ne kerüljön más kultúrnövényre mert megperzselheti azok levelét. Új telepítésű gyepet legalább 6 hónapig ne kezeljen szelektív gyomirtóval. A kezelés után leghamarabb egy hét múlva nyírható a gyep.

Remélem sikerült segítenem a probléma megoldásában.

Kérdezo: Hunyadi István Dátum: 2013.08.31
Kérdés: Tisztelt Hölgyem/Uram! A fű között megjelent a csillag pázsit,lóhere és a gyermekláncfű. Milyen vegyszerrel lehet ezeket ki irtani a pázsitfűből. A vegyszer besorolás nekem mindegy lehet első vagy másod kategóriás is. Segítségét köszönöm!
Válasz:

Kedves István!

A pázsitjában megjelenő gyomnövények egy része irtható bizonyos vegyszerekkel. Sajnos a csillagpázsit azon gyomnövények közé tartozik, melyre jelen pillanatban nincs megfelelő szelektív vegyszer. A többi kétszikű gyomnövény, mint pl.: fehér here, gyermekláncfű, már lehet vegyszeres úton is védekezni. Itt valamely aromás-karbonsav származékot javasolnék, mint pl.:Dicophar, mely egy III. kategóriás termék, illetve egy komplexebb szer a Bofix garden II. kategóriás, mely szintén megfelelő e gyomok irtására.

Dicophar felhasználás: Dichophar használatakor 10 liter vízhez 100 ml vegyszert tegyen, mely 100 m2 területre elegendő.

Bofix garden felhasználása: A bofix garden használatakor 10 liter vízhez 10-15 ml vegyszert tegyen, mely 100 m2 területre elegendő.

A csillagpázsit, ahol csak helyenként jelent meg érdemes mechanika úton eltávolítani azokat és az ezt követően maradt foltokat újrafüvesíteni. Mivel a csillagpázsit erős fertőzés esetén általában blokkszerűen, azaz nagyobb egybefüggő terülteket képes uralma alá vonni, abban az esetben javasolnék vegyszeres védekezést. Ilyenkor érdemes a nagyobb területet valamely totális gyomirtó szerrel kezelni pl.: glialka 480 plus, glialka star, medallon. A kezelést követően a hatáskifejtés 2 hétre tehető, majd ezt követően a 4. hétre javasolom a fű újratelepítését. idei évben ez még ideális lehet ugyanis a pázsitot ősszel is telepítik.

Glialka star felhasználása: A glialka star használatakor 10 liter vízhez 100-150 ml vegyszert tegyen, mely felhasználástól függően 100-200 m2 területre elegendő.

Remélem sikerült segítenem a probléma megoldásában.

Üdvözlettel,
Tóth Attila