Pázsitalkotó fűfajok

Angol perje – Lolium perenne

A kerti fűmag keverékekben jelentős szereppel bír. Általában a fűmagkeverékek 30-40%-át teszi ki. Jól tűri az igénybevételt, taposást. Védőfűként van jelen a magkeverékekben, elég hamar csírázik és indul növekedésnek. Tömött bokrú fű, alsó levélhüvelyei fiatalon vörösek. A 4 cm-nél alacsonyabb nyírást nem tűri. Ha túl hosszúra hagyjuk a füvet nyírás után kopasz, tarra nyírt felületet kapunk, csak újra hajtás után képes regenerálódni.

Tápanyagigényes faj, ha nem jut elég nitrogénhez hamar kisárgul. Hajlamos a kisülésre főleg a nyári hónapokban, ezt megfelelően öntözött területen kiküszöbölhető. Betegségekkel szemben ellenálló.

Nagy igénybevételű gyepekben, sportpályákon, lóversenypályákon használjuk. Önfelújító képessége gyenge, ezért ha nem részesítjük megfelelő ápolásban megritkul, elcsúnyul.

Réti perje – Poa pratensis

A legértékesebb kerti füvek egyike, szintén megtalálható szinte minden fűmagkeverékben. Tarackokkal terjedő fű. Lassan fejlődik, de kifejlett korában sűrűn beborítja a talajt. Az igénybevételt és a taposást közepesen tűri. Nem szerei a rövidre nyírást.

Napfény igényes, árnyékos helyeken kiritkulhat, általában a vörös csenkesszel együtt használják, aminek nagyobb az árnyéktűrése és egy ritmusban fejlődik a réti perjével. Víz és tápanyag igényes. Betegségekre érzékeny, főleg a lisztharmat és a rozsda jelenthet problémát.

Fehér vagy Tarackos tippan – Agrostis alba

Indás és tarackos változatokkal rendelkezik. Az indás változatokat használják sport célokra. Elsősorban a golfpályák „green”-jeit telepítik be vele. Nyírástűrése nagy, a napi kétszeri vágást is elviseli, 3-5 mm magasságban.

Igényes gyepalkotó, ezért Magyarországon a parkgyepekben nem is terjedt el. Csak az intenzíven fenntartott pázsitokban marad életben, érzékeny a rendszeres tápanyag- és vízellátásra. A nemesített fajták érzékenyek a levélbetegségekre, ezért a faj rendszeresen növényvédelmet igényel.

Nyírását a megfelelő minőségben csak kiváló minőségű kaszaszerkezetű fűnyírókkal lehet biztosítani.


Vörös csenkesz – Festuca rubra

Általában használt a pázsitok és sportgyepek fűmagkeverékeiben. Laza habitusú, ezért fontos olyan fajtákkal keverni, amelyek tömött gyepet alkotnak. Színe mélyzöld, amivel meghatározza a pázsit színét. Csirázása lassú.  A Festuca rubra ssp. rubra terjedő tövű növény, vékony tarackokat fejleszt, ezért levélcsoportjait hézagokkal hozza. A bokrosan növő változat Festuca rubra ssp. communata tömött bokros növekedésű alfaj.

Jól felismerhető sötétzöld, bordázott leveleiről.  Betegségek közül a fuzárium foltok okozhatnak gondot a pázsitban.

 

 

Ónozó Krisztián - Kertészmérnök