Öntözőrendszer

Öntözőrendszer téliesítés

Október végén – november elején, míg a tartós fagyok beállta előtt van itt az ideje az öntözőrendszerek víztelenítésnek, téliesítésének. Ezt a munkát minden esetben bízza szakemberre.

Miért fontos szakemberre bízni az öntözőrendszer víztelenítését?

Mert, az öntözőrendszer csőhálózata, a mágnes szelepek, a szórófejek és a csatlakozások is a talaj felszíne alatt 20-30-40 cm-re helyezkednek el, ami nem jelent védelmet a téli fagyok ellen.

Mert, ha elmulasztja vagy nem kellő odafigyeléssel, szaktudással végzi el a téliesítést, jelentős kár keletkezhet az öntözőrendszerben.

Mert, ha szakembert hív a munka elvégzésére, biztos lehet abban, hogy öntözőrendszere megfelelően víztelenítve lesz, a tél folyamán nem károsodik, ezáltal megkíméli Önt és nem utolsósorban a pénztárcáját a későbbi kiadásoktól.

Mert, a szakember profi kompresszorral az utolsó cseppig el tudja távolítani a vizet az öntözőrendszerből.

Mert, a rosszul, nem elég alaposan elvégzett víztelenítés következtében keletkezett károk töredékéért elvégzik a téliesítést.

Mert, a jó szakember biztos a munkájában és garanciát vállal az általa elvégzett munkára.

Hívjon minket most vagy vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén. Munkánkat alacsony áron, garanciával végezzük!

Ne hagyja, hogy növényei szomjazzanak!

A gyep, a virágok, a fák, a bokrok, a zöldségek és a gyümölcsök ugyanúgy igénylik a vizet, mint háziállataink vagy mi magunk. Ha a természetre bízzuk magunkat, és megelégszünk az eső nyújtotta nedvességgel, rövid időn belül azt fogjuk tapasztalni, hogy kertünk már nem olyan szép, mint régen. A fű bebarnul, a virágok elszáradnak és elpusztulnak. Magyarországon a természetes csapadék eloszlása kedvezőtlen, és mennyisége is kevés, mindössze 400-600 milliméter évente. Ezért a csapadékban dúsabb kora tavaszi időszaktól eltekintve kertünknek folyamatos öntözésre van szüksége, hiszen csak így biztosíthatjuk a növények igényének megfelelő vízmennyiséget. A víz ezen kívül a tápanyagfelvételüket is segíti.

Különböző vízigény

Az öntözés gyakoriságát és mennyiségét az adott növény tulajdonságai határozzák meg. A sekélyebben gyökerező fajták például gyakoribb öntözést igényelnek. Fontos, hogy a víz egyenletesen oszoljon el a felületen; ezt finom porlasztással biztosíthatjuk. Az öntözésre a reggeli órák a legmegfelelőbbek, hiszen ilyenkor még nincs annyira meleg, így alacsony a párolgás, tehát a vízveszteség is kisebb.

 

Egyszerű locsolás automata öntözőrendszerrel

A nyári kánikulában akár napi szintű öntözésre is szükség lehet. Erre nem mindenkinek van ideje a munka mellett. Ráadásul, ha elutazunk egy-két hétre nyaralni, és nincs kire bíznunk a locsolást, hazatérve már nem az a kert fog fogadni, amelyet hátrahagytunk. A fű kiég, és a virágok is elpusztulnak. Az öntözőrendszer kiépítésével időt, energiát és vizet spórolhatunk. Kezelése egyszerű, hiszen előre beprogramozható a növények igényének és az évszaknak megfelelően. Sőt, egy saját mini meteorológiai állomás felszereltetésével még a programozással sem kell foglalkoznunk, ugyanis ez a szél, a hőmérséklet és a páratartalom figyelembe vételével saját maga programozza be a rendszert.

 

A vízdíjon is spórolhat

Az automata öntözőrendszer célirányosan oda és annyi vizet juttat el, amennyire az adott növénynek szüksége van, így a párolgási veszteség sokkal kevesebb, mint kézi öntözésnél, tehát az öntözőrendszerrel még vizet – és így pénzt is – spórolhat. Természetesen csak akkor, ha a rendszert gondosan megtervezték, és helyesen állították be – ezt pedig csak egy hozzáértő tudja megoldani. Egy profi szakember a helyszíni szemle és a felmérés során arra alkalmas műszerekkel különböző méréseket végez, majd elkészíti az automata öntözőrendszer tervét, a rendszer kiépítéséhez csak minőségi anyagokat használ, illetve munkájára garanciát vállal.

 

 

 

 

Az öntözőrendszer téliesítése

Nem szabad megfeledkeznünk a rendszer téliesítéséről sem, hiszen ha ezt elmulasztjuk, a kemény fagyban az könnyen tönkremehet. Mivel a szelepház, a csőhálózat, illetve a vízkibocsátó elemek a fagyhatár fölött helyezkednek el, víztelenítenünk kell őket, hogy a megfagyott víz ne tehessen kárt bennük. A csöveket ki kell üríteni, a vízforrást pedig le kell zárni. Azonban azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a növények vízigénye télen sem szűnik meg. Az örökzöld növényeket csapadékmentes tél esetén havonta egy-két alkalommal ajánlott megöntözni.

Ha szeretné levenni a saját válláról a locsolás terhét, és olyan öntözőrendszert szeretne, amellyel nemcsak rengeteg időt és energiát, de még pénzt is megtakaríthat, bízza ránk a tervezést, a kialakítást és a téliesítést! Kerttervezési, kertépítési és kertgondozási szolgáltatásainkon kívül öntözőrendszerek telepítését is vállaljuk. Keressen meg minket most, és kérjen ingyenes árajánlatot!

 

Ónozó Krisztián

Tel: +3620/48-38-885

email: info@evergreengarden.hu