Miért fontos a tavaszi lemosó permetezés?

Tél végén, amint az időjárás melegebbre fordul, február végétől – március elejétől el kell kezdenünk kertünkben a megelőző védekezéseket. Fáinkat alapos vizsgálat alá kell vetni és meg kell állapítanunk, hogy milyen fertőzési forrásoknak is vannak kitéve. Ahogy a hőmérséklet emelkedik, úgy aktivizálódnak a kórokozók, kártevők. Mivel alacsonyabb hőmérsékleten képesek megindítaniuk életfolyamataikat mint kultúrnövényeink, már akkor képesek károsítani, amikor kultúrnövényeink a rügypattanás időszakában van. Ezen kórokozók a fák kérgében, elhullajtott levelekben, gyomnövényeken és a múlt évről a fákon megmaradt gyümölcsmúmiákban telelnek át, és innen kezdik meg károsításukat. Elsőként mérjük fel kultúrnövényünk állapotát, milyen károsításoknak volt kitéve az előző évben pl.: farontó lepkék kérgen való károsításuk, szuh félék károsítását, elhalt ágak felmérése, gyümölcsmúmiák mennyisége.

Célszerű elsősorban mechanikusan végezni kultúrnövényünk ápolását. A fák kérgét kéregkaparóval vagy drótkefével át kell dörzsölni, hogy a felszínen maradt szaporítóképleteket eltávolítsuk a fa törzséről, vázágairól. Az elhalt beteg ágakat távolítsuk el. Ha előző évben a lehullott levélzetet nem szedtük össze, akkor haladéktalanul tegyük meg és az égésük el ezzel is gyérítve, az átellet kórokozók fertőzési lehetőségeit. Ha a fán 2-3cm sérülést észlelünk, akkor mindenképpen kezelni kell, hisz ez is egy kiskapu a kórokozóknak. Ezt méhviasszal vagy fagéllel tehetjük meg. A gyümölcsmúmiákat távolítsuk el, és szintén semmisítsük meg. Ha fánk súlyos kártételnek volt kitéve előző évben célszerű kivágni és helyette egy új csemetét telepíteni, mivel már nem fog tudni olyan hatékonyan védekezni a támadások ellen, ami gazdaságilag megérné. Amennyiben eltávolítottunk minden veszélyes tényezőt és elláttuk a kultúrnövényünk felületi sérüléseit, megkezdhetjük a fa fitotechnikai munkálatait.

A metszés végeztével elkezdhetjük a növény lemosó permetezését. Nagyságtól függően általában 6-10 liter vízmennyiség elegendő. A lemosás lényege, hogy a fánk minden részét azonos mennyiségű permetlé mennyiséggel borítsunk be teljesen átitatva ezzel. A lemosó permetezéshez használt szerek nagyrészt környezet kímélők, integrált és biológiai növényvédelembe beilleszthetőek. Kultúráktól függően különböző kórokozók ellen hatékonyak. A csonthéjasoknál (kajszibarack, őszibarack, szilva, cseresznye, meggy) a legfontosabb kórokozók a Moniliás hajtás és virágpusztulás, lisztharmat, rozsda, levélbetegesek. Az almatermésűeknél (alma, körte, birs, naspolya) legfontosabb kórokozók a varasodás, lisztharmat, tűzelhalás. Ezen betegségek ellen védekezhetünk a megfelelő hatóanyag tartalmú szer (rézhidroxid, rézoxiklorid, rézgálic, elemikén, poliszulfidkén) kiválasztásával a lemosó permetezések folyamán. Használjunk gyárilag komplex szereket (rézhidroxid+kén+n.olaj), ne mi próbáljuk otthon keverni őket. A rézhatóanyagot csak bizonyos fenológiai állapotig használható adott kultúrákban pl.: őszibarackban rügyfakadásig, kajszibarackban piros bimbós állapotig. A réztartalmú készítmények nem csak a kórokozókat képes gátolni a fertőzésben, hanem igen jó tulajdonsággal bír kultúrnövényünk állapotára. Elősegíti a metszés során keletkező sebek hegedését, erősebb immunrendszert biztosít, erősíti a szöveteket. A kéntartalmú szereknek is van még ezen kívül előnyös tulajdonságuk, ami az atkapopuláció gyérítésében jelenik meg. Ez főleg az almatermésűeknél jelentős előny (takácsatka). A rovarkártevők elleni védekezést is hasonló biológiai növénytermesztésben alkalmazható szerrel oldhatjuk meg.

Csonthéjasok és almatermésűek legfontosabb rovarkártevői a levéltetvek, atkafélék, pajzstetvek, molyok. Az olajos készítmények (parafinolaj, vazelinolaj) a fára kijuttatva egy filmréteget képeznek, amelytől a kéregben áttelelő kártevők primer fertőzésére hajlamos egyedei befulladnak. Ezek a készítmények használhatóak az egész vegetációs időszak során. Hatásmechanizmusa hasonló elven működik. Enyhe riasztó hatással is bír. Fontos szerepet játszik a vírus vektorként szolgáló levéltetvek megfékezésében. Amennyiben időben kezdjük meg lemosó permetezésünk igen nagy hatékonysággal tudjuk meggátolni a tavasszal történő primer fertőzéseket. Az egész vegetációra hatással van a jól időzített és megfelelően alkalmazott lemosó permetezés.

 

  Amennyiben gyümölcsfái és dísznövényei növényvédelmét, permetezését szeretné jó szakemberekre bízni, akik rendelkeznek a növényvédelemhez szükséges képesítéssel akkor keressen fel minket elérhetőségeink egyikén.

Tóth Attila, Ónozó Krisztián