Kertfenntartás

gyepápolásNe hagyja elveszni kertje szépségét

Ha nagyon szereti a kertjét, és mindenki a csodájára jár, de érzi, hogy nincs ideje annyit foglalkozni vele, mint kellene, előfordulhat, hogy pár hónap múlva a szomszéd már nem fog irigykedve átlesni a kerítés túloldaláról. A kert is él, hiszen élő virágokkal, gyeppel, bokrokkal, fákkal van tele; így, ha nem törődünk vele, elpusztul. A virágok elhervadnak, a fű kiszárad, mindent benő a gyom – és hamarosan azon kapjuk magunkat, hogy a régi édenkertek nyoma sincs;így már nem tudjuk kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Nem elég, ha megterveztetjük és megépíttetjük kertünket; utána sem hagyhatjuk magára; ugyanolyan törődést igényel, mint egy háziállat. Ráadásul, egy kiszáradt gyeppel borított kertbe biztosan barátainkat sem hívnánk meg szívesen, bármilyen ideális is az idő egy kerti sütögetéshez.

Vállaljuk az aktuális teendőket

Hkertgondozása nincs ideje kertje gondozására, bízza ránk a munkát! Szakképzett kertészmérnökökből álló csapatunk vállal tápanyagozást, fűnyírást, öntözést, metszést, permetezést és gyepszellőztetést. Sokéves tapasztalattal rendelkező munkatársaink nyomon követik a növények állapotát, és elvégzik a legfontosabb feladatokat. Házi kertek, villák, társasházak és céges zöldterületek egész éves és alkalmi kertgondozásánál egyaránt számíthat ránk. Heti-kétheti rendszerességgel, az ön igényeihez alkalmazkodva elvégezzük az aktuális teendőket, hogy önnek ne legyen más dolga, mint gyönyörködni a végeredményben.

A legfontosabb kertápolási munkálatok

  • Metszés

Tavasszal a természet megújul, így a kertünk is; de csak akkor, ha segítünk neki ebben. A tavasz beköszöntével kezdjük a kertgondozási teendőket. Ekkor kell elvégezni a növények többségénél az alakító, formáló metszést, amely nagy szakértelmet és hozzáértést igényel. Tavasszal metszhető növények például a gyümölcsfák, a rózsák, illetve sok lombhullató és örökzöld cserje és bokor. A metszés célja az adott növény egészségének megőrzése, növekedésének és termelékenységének fokozása, illetve díszkertek esetében egy bizonyos alakra formázása.

  • Lemosó permetezés

Tavasszal minden kertben egy általános lemosó permetezést kell végeznünk a gyümölcsfákon és a dísznövényeken egyaránt. Ennek célja, hogy elpusztítsuk a fásszárúak törzsén megtelepedett baktériumokat és gombákat, illetve kiirtsuk a kártevő rovarok áttelelő lárváit. A lemosó permetezést a metszés után, száraz, szélcsendes időben kell végezni, hogy növeljük a permetezőszer megtapadásának hatékonyságát. A művelethez nagy mennyiségű permetlé szükséges.

  • Gyepszellőztetés

tápanyagozásA tavaszi gyepszellőztetéssel távolíthatjuk el a tél folyamán elpusztult növényi részeket a gyepből, csak így lehet megfelelő minőségű, tömöttségű és szép élénkzöld színű. Az elpusztult növényi részek tömege egy filcréteget képez a talaj felszínén, ez pedig gátolja a megfelelő mennyiségű levegő, víz és tápanyag talajba jutását, így gyengíti a pázsitállományt. A profi gépekkel végzett gyepszellőztetés után következhet a gyep felülvetése és tápanyag-utánpótlása. A felülvetésre azért van szükség, mert a pázsit idővel kiritkul, öregszik, a ritkás gyepben pedig megjelennek a gyomok, amelyek rontják a pázsit összképét.

  • Fűnyírás

A fűnyírás a gyep legalapvetőbb ápolási munkái közé tartozik. Ezzel tehetjük egyenletessé a gyep felületét, hogy az megfelelő teret biztosíthasson a játékhoz, a sportoláshoz vagy más szabadtéri programokhoz. A különböző fűfajok nyírástűrése eltérő, illetve más-más nyírási magasságra van szükség. A nyírással folyamatos növekedésre és megújulásra késztetjük a gyepet. A gyepet rendszeres nyírással állandóan röviden kell tartani, és lehetőleg mindig azonos, a fűfajnak megfelelő magasságra kell vágni.

  • Tápanyagozás

A növények megfelelő tápanyaggal való ellátása szintén elengedhetetlen kertgondozási munkafolyamat. Fontos, hogy az adott növény a tápelemet mindig számára felvehető formában kapja. A tápanyagellátás tervezésekor figyelembe kell vennünk a füvek növekedési ritmusát. A füvek hajtásaikat tavasszal hozzák, így a tápanyagbevitel ekkor fokozza a legjobban azok fejlődését. A műtrágyázásnál szintén fontos a nitrogén-foszfor-kálium hatóanyagok egymáshoz viszonyított arányának meghatározása.

  • Öntözés

öntözésA gyep által igényelt vízmennyiséget öntözéssel biztosíthatjuk. A természetes csapadék mennyisége Magyarországon kevés, mindössze 400-600 milliméter, és az eloszlása is elég kedvezőtlen, ezért kora tavasztól eltekintve, az egész idényben öntözéssel kell pótolni a hiányzó csapadékmennyiséget. Az öntözés gyakoriságát és mennyiségét a pázsitalkotó fajok tulajdonságai határozzák meg. A rövidre nyírt gyep sekélyebben gyökerezik, ezért rendszeres öntözést igényel. Fontos az egyenletes vízelosztás, amelyet finom porlasztással biztosíthatunk. Az öntözésre a legmegfelelőbb időpont a reggeli órákban van, ugyanis ilyenkor alacsony a párolgás, így nincs vízveszteség.

A fenti kertgondozási feladatokon kívül csapatunk vállal többek közt kerttervezést, kertépítést, kerttisztítást, magvetést, öntözőrendszer-kiépítést és füvesítést is. Ha nem szeretné elveszíteni vagy vissza szeretné kapni kertje szépségét, bízza ránk a kertgondozási munkálatokat! Keressen meg minket most elérhetőségeink egyikén, és kérjen ingyenes árajánlatot!