Gyümölcsök mint a kert eleme

Kertünk esztétikai hatását illetve megfelelő kihasználtságát nem csak azok a növények alkotják amelyeket kimondottan díszítő hatásuk miatt ültetünk, hanem azon növények is amik nem csak szépségükkel, hanem terméshozamukkal is meghálálják a megfelelő gondoskodást. A gyümölcsök funkciói többrétűek. Az első funkció amit betöltenek az a virágzás idején lévő esztétikai látvány, amit tavasszal főleg május környékén észlelhetünk és az egész lombkorona gyönyörű színekben pompázik. Fajtól függően több színben virágoznak. A legszebb virágzatú fajok a rózsafélék (Prunus spp.). E Családba tartozó növények a cseresznye (Prunus avium), meggy (Prunus cerasus) szilva, (Prunus domestica),őszibarack (Prunus persica), Kajszibarack (Prunus armeniaca), mandula (Prunus dulcis). Az almatermésűek is igen szép esztétikai hatással bírnak virágzás idején. Alma (Malus domestica), körte (Pyrus communis).

 

A második funkció amit ezek a növények betöltenek a terméshozam. A gyümölcsöknek fontos szerepe van a vitaminok és a rostanyagok meglétéhez a szervezetben. Kiemelkedő vitaminokat találhatunk meg benne, mint például az A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, ezen kívül még szerves savakat (almasav) és különböző ásványi anyagokat, mint a kálium, kálcium, magnézium, foszfor, cink, mangán, vas is szerves részét alkotják. Ezek az elemek elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez, melyet legnagyobb koncentrációban, úgy érhetünk el bennük, ha megfelelően gondoskodunk róluk. Ahhoz hogy az adott gyümölcsfánkon megfelelő mennyiségű és minőségű gyümölcs teremjen, bizonyos lépéseket meg kell tennünk. Ilyenek például a fitotechnikai munkálatok illetve a megfelelően időzített kemikáliával való védekezés. A metszésekkel beállíthatjuk a gyümölcsfa termőegyensúlyát illetve a koronaforma kialakítását is megtehetjük.

 

Minden esetben célszerű megelőző intézkedéseket tenni, még mielőtt a károsítók megjelennének. A kemikáliás védekezés, ha megfelelően időzítjük megvalósítható gyenge méregnek minősített szerekkel is vagy akár biológiai növény védőszerekkel, de ehhez mindenképpen a kór megjelenése előtt kell már cselekednünk. A gyümölcsfákat a vegetációs időben,  azaz márciustól- októberig szinte minden károsító megtámadhatja. Fontos tudni, hogy ezek a kórokozók mikor a legaktívabbak, és hogy mely időszakban képesek gyümölcsfáinkat megfertőzni. Amennyiben ilyet észlelünk fontos, hogy meggyőződjünk, hogy mivel is állunk szemben és mi ellene a  legpraktikusabb védekezési módszer. Ha a fertőzés már eluralkodott növényünkön mindenképpen érdemes szakértő tanácsát kikérni. Egy komolyabb fertőzés akár a gyümölcsfánk részleges vagy akár teljes pusztulásával is járhat, ezért mindenképpen érdemes a megelőzést választani, illetve gyorsan közbelépni a fertőzés megjelenésekor. A megfelelően és rendszeresen karbantartott gyümölcsfa akár több évtizedig is meghálálhatja a gondoskodást és kertünk egy gazdaságos és esztétikus eleme lehet.

 

Ha gyümölcsfáit szeretné jobb kondícióban, egészségesen látni, forduljon szakemberhez. Hívjon minket bizalommal.

Tóth Attila

Kertészmérnök
Növényvédelmi szaktanácsadó