Gyepápolás

gyepápolás

A gyepet sem szabad elhanyagolni

A sűrű, puha, élénkzöld gyepszőnyeg kertünk egyik legszembetűnőbb kiegészítője. Azonban, szinte annyira hozzátartozik a környezetünkhöz, hogy hajlamosak vagyunk azt hinni, vele nem kell úgy törődnünk, mint a virágokkal vagy a gyümölcsökkel; hiszen ez csak fű. Pedig, ha azt szeretnénk, hogy a pázsit valóban sűrű, puha és zöld legyen, ne pedig ritkás, száraz és barna, foglalkoznunk kell vele. Pláne, hogy nagyon hamar meghálálja: akár már néhány hét alatt szembetűnő eredményt érhetünk el.

Gyepápolási feladatok:

Ahhoz, hogy kertünk gyepe teljes szépségében pompázhasson, nem elég locsolni és néha lenyírni a füvet. A pázsitnak is épp olyan karbantartásra van szüksége, mint a virágoknak. A nyíráson és az öntözésen kívül gondoskodnunk kell a gyepszellőztetésről, a felülvetésről és a műtrágyázásról is.

 • Fűnyírás

öntözésA fűnyírás az egyik legalapvetőbb gyepápolási munka, melynek célja, hogy a gyep felülete egyenletes legyen, és megfelelő teret biztosítson a különböző szabadtéri tevékenységekhez. A különböző fűfajokat más-más magasságúra kell nyírni. Fontos, hogy rendszeres nyírással folyamatosan röviden tartsuk a pázsitot, azonos magasságúra vágjuk, hiszen csak így késztethetjük folyamatos növekedésre és megújulásra.

 • Öntözés

A hazánkban átlagosan hulló csapadék mennyisége elég kevés, mindössze 400-600 milliméter évente, és az eloszlása is elég kedvezőtlen. Ezért a kora tavaszi időszak kivételével folyamatos öntözésre van szükség, hogy pótolhassuk a hiányzó csapadékmennyiséget. A különböző fűféléket más-más gyakorisággal kell öntözni, illetve a szükséges vízmennyiség is ettől függően változik. Az egyenletes vízelosztásról finom porlasztással gondoskodhatunk. Lehetőleg a reggeli órákban locsoljunk, hiszen ilyenkor a legalacsonyabb a párolgás, és így a legkevesebb a vízveszteség.

 

Gyepszellőztetés

 • Gyepszellőztetés

 Télen az elpusztult növényi részek a talajhoz préselődve egy filcréteget alkotnak, amely gátolja a megfelelő mennyiségű víz, levegő és tápanyag talajba jutását, így a gyep legyengül és megritkul. A gyepszellőztetést tehát minden tavasszal el kell végezni, hogy eltávolíthassuk ezt a filcréteget a talaj felszínéről; ezzel újraéleszthetjük a gyepet.

 • Felülvetés

A gyepszellőztetés után a gyep felülvetésére van szükség. A pázsit ugyanis idővel öregszik, ritkul, ezzel pedig teret enged a gyomoknak, amelyek lassan átveszik a hatalmat a fű felett, és teljesen belepik az udvart. A felülvetéssel pótolhatjuk az elpusztult fűmennyiséget.

 

 

 

 • Műtrágyázás

fűnyírásA gyep megfelelő tápanyaggal való ellátása szintén elengedhetetlen. Fontos, hogy az adott növény olyan formában kapja meg az alkalmazott műtrágyát, amelyet valóban fel tud venni. A tápanyagellátás beütemezésekor mindenképp figyelembe kell venni az adott pázsitféle növekedési ritmusát. Mivel a füvek tavasszal hajtanak, ekkor a legideálisabb műtrágyázni.

Amennyiben egy szép zöld gyepszőnyegen szeretne végigsétálni, amikor nyáron lemegy a kertbe, nem pedig elszáradt kórokon, bízza szakemberre a gyepápolási munkálatokat! Csapatunk a kerttervezésen, a kertépítésen és kertgondozáson kívül a gyep karbantartását is vállalja. Vegye fel a kapcsolatot profi kertészmérnökeinkkel most, és kérjen ingyenes árajánlatot!

 

Nyári gyepápolás

Nyáron a gyepnek ugyanannyi törődésre és odafigyelésre van szüksége ahhoz, hogy szép zöldellő és üde legyen, mint tavasszal.

Mire figyeljünk?
Az első nyári hónapban az esőzések és a növekvő hőmérséklet miatt a gyepápolás fokozott odafigyelést kíván. Ilyenkor nyugodtan elővehetjük a fűnyírót akár hetente is, csak arra figyeljünk, hogy a tarlómagasságot a szokásosnál magasabbra hagyjuk meg, mert így a fűszálak egymásnak nyújtanak árnyékot és képesek saját mikroklímát kialakítani a tűző napsugarak ellen.

Ami az öntözést illeti, nem árt, ha körültekintően járunk el, mert a túlzásba vitt vagy nem megfelelő napszakban lefojtatott öntözés könnyen katasztrófához vezethet. A legideálisabb napszak a gyep locsolására az esti órákban van, ugyanis sötétedés után a legkisebb a párolgás által elvesztett nedvesség mértéke. Ha a felszín nagyon száraz, öntözés előtt lyuggassuk ki, hogy a víz le tudjon szivárogni a gyökerekhez. Az öntözést öt-hat naponta ismételjük, fűnyírást követően.

Szeretne nyáron is egészséges gyepszőnyeget, de nincs ideje vagy kedve pepecselni vele? Nem is kell, elég, ha minket hív és mi gondoskodunk a rendszeres gyepápolásról!

 

Pázsitot vagy gyepet válasszunk kertünkbe?

Sokan összekeverik pázsit és a gyep fogalmát, ami nem is olyan nehéz, hiszen a pázsit és a gyep is a fűfélékhez tartozik.

 

Pár szó a pázsitról:

 • A pázsit szőnyegszerű gyeptakaró, ami nagyon rövid, puha és vékony szálú füvek összességét alkotja.

 • A pázsithoz nagyon fontos a keményen megmunkált, jó minőségű talaj.

 • A pázsit sokkal nagyobb gondozást igényel.

 • Az úszómedencéknél és a kerti tavaknál kifejezetten előnyös a pázsit.

 

Pár szó a gyepről:

 • A hőmérsékletet kis mértékben szabályozza és a zajt is csökkenti.

 • Minimális gyepgondozást igényel.

 • A pázsittal ellentétben sokkal magasabbra nőnek és szélesebbek a fűszálak.

A mi döntésünk tehát, hogy melyik fűfélét választjuk, de abban biztosak lehetünk, hogy a gyepgondozás mindkét esetben rendkívül fontos, és rendszeresen el kell majd végeznünk.

Amennyiben segítségre van szüksége a gyepgondozás vagy a kertgondozás elvégzéséhez, hívjon minket bizalommal elérhetőségeinken! Kiváló szakembereink állnak az Önök rendelkezésére!

 

Milyen előnyökkel bír a gyeptégla?

Mindig is arról álmodott, hogy kertjében friss, smaragdzöld pázsit fogadja majd minden nap, melynek selymes érintését akár mezítláb is élvezheti, ha úgy tartja kedve? A ragyogó zöld gyep minden takaros kert alapvető eleme. Már csak az a kérdés, hogy hagyományos füvesítésbe kezdjünk vagy pedig gyeptégla kerüljön a földbe?

A gyeptégla használata számos olyan előnnyel bír, melyekkel a füvesítés nem, ilyen például a gyors megvalósítás. A gyepszőnyeg akár egy nap alatt is lerakható, míg a fűmagokat gondozni, ápolni kell, és türelemmel lenni, míg kihajtanak. A gyors telepítést követően a gyepápolás is egyszerű művelet, gyomlálást szinte egyáltalán nem igényel és kevesebb öntözésre is van szüksége, mint a fűmagoknak. A gyepszőnyeg számára nem akadály az évszakok váltakozása, az időjárás vagy éppen a talaj minősége, hiszen az év bármely szakában lerakható és bármilyen minőségű talajon megmarad.

Ne mondjon le Ön se a gyönyörű, zöld gyep élményéről, telepítsen gyepnyőnyeget kertjébe, és kérje szakértőink segítségét a gyepápolás során!