Gyakori kétszikű gyomnövények a gyepben I.

Az intenzív gyepben minden olyan egy- és kétszikű növény gyomnak minősül, amelyet nem tudatosan telepítettünk és jelenlétük nem kívánatos. A gyomnövényekkel foglalkozó cikksorozat második részében a gyepfelületben gyakran előforduló kétszikű gyomnövények egy részét fogom bemutatni. Bemutatásra kerül a Parlagfű, a Kövér porcsin, a Közönséges tyúkhúr és az Apró szulák.

Kétszikű, virágos gyomok:

Ambrosia artemisiifolia - Ürömlevelű parlagfű        

Egyéves, közepes vagy nagytermetű, felálló, dúsan, terpedten elágazó, tompán négy élű szárú növény, rányomott és elálló szőrökkel. Levelei rövid nyelűek, egy-kétszeresen, szárnyasán szeldeltek. A szeletek tojásdadok, pelyhesek. Az ágak végén füzérekben ülnek a sárga porzós virágok, míg a termős virágok lentebb, a levelek hónaljában ülnek. A termős fészek egyvirágú, a termőt szőrös, hatfogú burok zárja körül, mely a terméssel együtt hull le.

Elterjedt, a talajokkal szemben nem igényes, homokon és homokos lösz­talajon nagyobb mennyiségben fordul elő. Elsősorban a tarlón, a kapásokban, a zöldségfé­lékben gyakori, de bolygatott területeken, utak mentén is tömeges lehet. Gyepekben a tavaszi telepítéseknél fordul elő, ezen kívül a sérült gyepekben is rövid időn belül megjelenik. Nyírással szemben toleráns, a nyírási magasság alatt is rendszeresen kivirul. Pollenjére sokan érzékenyek.

Portulaca oleracea – Kövér porcsin

Egyéves, alacsony, heverő, elágazó szárú, terebélyes, pozsgás növény. Jól trágyázott, nedves, laza talajon példányai óriási méretűek lehetnek. Szára húsos, hengeres. Levelei ülők, lapát alakúak, válluk felé keskenyedők, pozsgásak. Apró sárga virágai a levelek honaljában ülnek. A csésze kétlevelű.

Elterjedt a homok és a vályogtalajokon is, de legnagyobb tömegben a laza homokos talajokon fordul elő. Erősen napfény és melegigényes, így viszonylag későn csírázik, nedvesség hatására viszont utána folyamatosan csírázik. Leggyorsabban a nagy nyári forróságban nő. Jól fenntartott gyepben nem jelenik meg.

Stellaria media – Közönséges tyúkhúr

Egyéves, alacsony, közepes termetű, felemelkedő vagy lecsepült szárú, erősen elágazó növény. Hengeres szárán egy, néha két szőrsáv húzódik végig. Levelei tojásdad szívesek, az alsók nyelesek, a felsők ülők, viszonylag kicsik, puhák, kopaszok, a középsők és alsók pillás élűek. Fehér virágai a levelek hónaljában ülnek hosszú kocsányon. Csészelevelei általában szőrösek, széles hártyás szegélyűek.

Gyakori a szántókon, kertekben és ültetvényekben egyaránt. Nedvesség hatására folyamatosan csírázik. Árnyékos, hűvös, öntözött körülmények között lényegesen veszélyes gyom. Rendkívüli nagy a nitrogénfelvétele a talajból, ezért nitrogénhiányt okoz a fűben.

Convolvulus arvensis - Apró szulák  

Évelő, dús földalatti hajtásrendszerű növény. Heverő szára álta­lában csavarodott, kopasz. Szára leveles, levelei nyelesek, dárda alakúak, nyilas vagy füles vállúak. Fehér vagy rózsaszín, forrt, tölcséres virágai hosszú, levélhónalji kocsányokon egy-kettesével ülnek. A kocsány közepén apró murvalevél van. A bim­bóban a párta csavarodott. A virágillatos.

A futóhomok kivételével, minden talajtípuson elterjedt. Fényigényes, az árnyékolást rosszul tűri. Jó nitrogén ellátású talajokban jelenik meg. 

Ónozó Krisztián - Kertészmérnök